Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.01.2013 11:35 - Бедствено положение в Неделино, яз. "Златоград" преля
Автор: mashko Категория: Новини   
Прочетен: 426 Коментари: 0 Гласове:
1



 Бедствено положение е обявено днес в Неделино заради пораженията от обилните валежи в общината, съобщи кметът Стоян Беширов.

image

По неговите думи проливният дъжд е активирал свлачища, които са прекъснали пътищата до седем населени места в общината. След продължителните валежи е преляла р. Кичуковска, според информация от общинската администрация. Аварийни екипи разчистват зоните в Неделино, където са се образували кални наноси, уточни Беширов, цитиран от БТА. Общинска комисия извършва оглед на щетите.

Язовир "Златоград" преля, евакуират индустриалната зона и затварят пътя към Банковски и Кърджали. В момента той прелива 20 см. над преливника, а опасен мост в края на града заплашва с ново наводнение. Още днес по обяд са евакуирани всички производствени предприятия в застрашения квартал, хората са напуснали работните места, а електрозахранването е прекъснато.

Кметът на общината Мирослав Янчев посочи, че откакто заема поста, по-тежка ситуация не е имало. Кризисният щаб има готовност да евакуира хора от къщите в долния квартал на града, който е най-застрашен от наводнение. Янчев каза още, че голяма опасност създава и стар мост, който при всеки дъжд се превъръща в тапа за придошлата река Върбица и покачва нивото й с около 2 метра. Силно затруднено е движението към селата Аламовци и Старцево.

Няма данни за застрашени хора на територията на община Неделино, където е обявено бедствено положение, съобщиха от  пресцентъра на МВР. В засегнатите от дъждовете общини на областите Смолян и Кърджали работят всички налични екипи от пожарникари, спасители и полицаи. Пороят е засегнал кметството на с. Върлиново,  наводнени са и множество мазета и подземни етажи на жилищни  сгради. Затворен е пътят Неделино - с. Крайна. Остава прекъсната и пътната връзка с околните села - Козарка, Ангелови колиби, Раевица, Учрума и Тънка бара. На много места са се активизирали свлачища, а на други - придошлата вода е съборила крайпътни дървета. Около 16.00 часа пожарникари са помогнали на учениците, закъсали на пътя между град Неделино и с. Крайна. Децата са настанени в града, доставена им е храна и вода. Нивото на река Върбица край Златоград остава високо, въпреки че към 18.00 часа е бил отбелязан спад. По-рано днес пожарникарите и спасителите от града са изградили диги на критичните точки от чували с пясък. Определени са и преливните зони, където е преустановена всякаква дейност и са изведени хората от района. Язовир Златоград е на нивото на преливане и към момента се извършва наблюдение. Няма получени сигнали за пострадали или бедстващи граждани на територията на областите Смолян и Кърджали, добавят от МВР.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mashko
Категория: Новини
Прочетен: 207176
Постинги: 155
Коментари: 52
Гласове: 154
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930